Türkiye'nin İngiltere ile yürüttüğü Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarik anlaşması, Orta Doğu basınında büyük ses getirdi. İsrail basını, anlaşmayı "baş ağrısı" ve "endişe verici" bir gelişme olarak nitelendirirken, Arap basını ise Türkiye'nin bölgesel stratejik avantaj elde etme yolundaki önemli bir adımı olarak yorumladı. Türkiye, bu hamleyle hava gücünü modernize etme ve NATO ile bağlarını güçlendirme hedefine bir adım daha yaklaştı.

İsrail’in önde gelen yayın organları, Ankara'nın gelişmiş 4.5 nesil savaş uçağı alımını, kendi hava üstünlüklerine karşı atılmış ciddi bir adım olarak değerlendirdi.

The Jerusalem Post ve Maariv gazeteleri, Eurofighter alımının Türkiye'nin askeri gücünü artıracağını ve Tel Aviv'de "baş ağrısına" neden olacağını yazdı.

Endişe Kaynağı: İsrailli yetkililer, Türkiye'nin deniz gücünü ve SİHA yeteneklerini artırmasının ardından bu yeni hava gücü takviyesinin, bölgesel güç dengelerini kendileri aleyhine değiştirebileceğinden endişe ediyor.

Siyasi Tepki: İsrail muhalefetinden bazı isimler, hükümetin bu anlaşmayı engellemek için diplomatik çaba göstermemesini sert bir dille eleştirdi ve alımın İsrail için "tehlikeli" olabileceği uyarısında bulundu.

Arap medyası ise anlaşmayı, Türkiye'nin uluslararası arenada ve bölgede pozisyonunu güçlendiren bir hamle olarak görüyor.

Lana Time ve Al-Hadath gibi yayınlar, Londra ve Ankara arasındaki bu anlaşmanın ikili ilişkileri "nitelikli bir noktaya" taşıyacağını ve NATO'nun hava savunmasını güçlendireceğini vurguladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından ön mutabakat zaptı imzalanan Eurofighter alımı, Türkiye için çift katmanlı bir öneme sahip:

  1. Hava Gücü Modernizasyonu: Yaşlanan F-16 filosundaki boşluğu, yerli üretim KAAN'ın envantere gireceği döneme kadar 4.5 nesil üstün yetenekli uçaklarla doldurmak.

  2. Batı İle Bağları Güçlendirme: F-35 programından çıkarılmanın ardından Avrupa merkezli bir savunma iş birliğini derinleştirerek, NATO'nun ikinci büyük ordusu olan Türkiye'nin Batı ile diplomatik ve askeri bağlarını pekiştirmek.

Türkiye'nin toplamda 44 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı almayı planladığı belirtilirken, bu hamlenin Doğu Akdeniz'den Ortadoğu'ya kadar uzanan geniş coğrafyada askeri dengeleri belirgin şekilde etkileyeceği öngörülüyor.