Gazeteci Fatih Altaylı’nın, sosyal medya platformlarında yaptığı yayın sırasında kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında başlatılan yargı sürecinde ilk duruşma tarihi belli oldu. Altaylı, 3 Ekim 2025 tarihinde İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Yargılama, Silivri F Tipi Cezaevi yerleşkesinde bulunan 2 numaralı duruşma salonunda gerçekleştirilecek.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Altaylı’ya Türk Ceza Kanunu’nun 106/1 ve 310/2 maddeleri uyarınca “Cumhurbaşkanına tehdit” suçlaması yöneltiliyor. Dosyada, Altaylı’nın söz konusu yayında sarf ettiği ifadelerin, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde suç teşkil ettiği değerlendirilmişti. Gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Altaylı, yargı sürecinin ilk adımı olan duruşmada savunmasını sunacak.

Basın ve kamuoyu tarafından yakından izlenen dava, ifade özgürlüğü, basın etiği ve yargının bağımsızlığı gibi başlıklar etrafında geniş tartışmaları da beraberinde getiriyor. Gazetecinin duruşmada nasıl bir savunma yapacağı ve mahkemenin ilk değerlendirmesinin ne olacağı, davanın ilerleyişi açısından belirleyici olacak.

Özellikle basın camiasında büyük yankı uyandıran süreçte, birçok meslek örgütü ve hukuk çevresi, davanın ifade hürriyeti bağlamında dikkatle takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Duruşmaya sivil toplum temsilcilerinin, gazetecilerin ve bazı siyasi isimlerin de katılım göstermesi bekleniyor.