728x90
21 Türk markası, önemli markalarla bir araya geldi!

Türk yazılım biliÅŸim sektörü, Balkan çıkarmasını Sofya'dan baÅŸlattı

Hizmet Ä°hracatçıları BirliÄŸi (HÄ°B) yazılım biliÅŸim sektörü ihracatını geliÅŸtirmek amacıyla "Akıllı Åžehirler ve Dijital DönüÅŸüm" konularında ilk yurt dışı pazarlama faaliyetini 15-17 Haziran 2022 tarihleri arasında Bulgaristan'ın BaÅŸkenti Sofya'da gerçekleÅŸtirdi. HÄ°B tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleÅŸtirilen heyet ile Türkiye'nin yazılım biliÅŸim hizmetleri sektörünün en iyi ÅŸekilde tanıtılması ve kurulacak ikili iliÅŸkilerle sürdürülebilir bir ihracat artışı hedefleniyor. Balkan ülkeleri arasında önemli bir pazara sahip olan Bulgaristan'a yapılan heyette HÄ°B üyesi 21 firma, Bulgar firmaları ile bir araya gelerek ikili görüÅŸmelerde bulundu.

 

Bulgaristan Sektörel Ticaret heyeti, akıllı ÅŸehirler ve dijital dönüÅŸüm konularında faaliyet gösteren katılımcı firmaların geliÅŸmekte olan Balkan pazarına giriÅŸini saÄŸlamak ve Bulgaristan'daki yerel teknoloji üreticileri, kamu kurum kuruluÅŸları ile güçlü stratejik ortaklılar kurmalarını saÄŸlamak hedefi ile düzenlendi. Ticaret Heyeti'ne; Sofya Ticaret MüÅŸavirleri Okan PakbeÅŸe ile Sinem TaÅŸtan'ın yanı sıra, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı ÇiÄŸdem ÅžamiloÄŸlu Erkoç, Hizmet Ä°hracatçıları BirliÄŸi Yönetim Kurulu Üyesi Ä°lhan BaÄŸören, HÄ°B Genel Sekreteri Fatih Özer ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Keskin katıldı. Yazılım Sanayicileri DerneÄŸi (YASAD) BaÅŸkanı Gönül Kamalı'nın da desteklerinin yer aldığı Bulgaristan heyetinde 21 Türk firmadan 40 firma temsilci yer aldı.

Bulgaristan'da bankacılık, telekom, perakende, enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv, kamu, sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar ile belediyeler Türk ÅŸirketlerine yoÄŸun ilgi gösterdi. Yapılan heyet kapsamında firmalar, baÅŸta Bulgaristan olmak üzere diÄŸer Balkan ülkelerinden de davet edilen firmalara nesnelerin interneti, büyük veri ve analitik, güvenlik, kurumsal bulut, kurumsal mobilite, iÅŸ çözümleri ve dijital iÅŸgücü RPA gibi alanlarda ürün ve servislerinin tanıtımını yapma fırsatını yakaladı.

 

Yazılım ve biliÅŸim hizmetleri sektörü 15 milyar dolara koÅŸuyor

 

Yarattığı verimlilik ve istihdam etkisi ile de dikkat çeken yazılım ve biliÅŸim hizmetleri sektörü ürettiÄŸi çıktı ve hizmetler ile tüm sektörlere doÄŸrudan katkı saÄŸlayarak ekonomi geneline etki ediyor. Özellikle birçok sektörün ertelediÄŸi dijital dönüÅŸümün, pandemi dönemiyle birlikte hızlanmasıyla birlikte sektörün yarattığı ekonomik katma deÄŸerin önümüzdeki yıllarda daha da yükseleceÄŸi öngörülüyor. 2020 yılında yaklaşık 2,1 milyar dolar ihracat hacmine ulaÅŸan sektör, 2021 yılında ise yaklaşık yüzde 20 artışla 2,5 milyar dolar ihracat geçekleÅŸtirdi. Sektörün 5 yıl içerisinde 15 milyar dolar ihracat rakamına ulaÅŸacağı ve birçok sektöre de katkı saÄŸlamayı sürdüreceÄŸi belirtiliyor.