728x90
ABD’deki Soğuk Havanın Etkisiyle Yükseldi!

Petrol fiyatları Çin’in corona virüsü kısıtlamalarına ilişkin son gevşetme adımlarını açıklanmasının ardından yakıt talebinin artacağına dair beklentilerle üç haftanın zirvesine yükseldi. ABD genelinde görülen soğuk hava dalgasının enerji üretimine olan etkisine dair endişeler de fiyatlardaki artışta etkili oldu.

 

Sözcü'nün haberine göre; Petrol fiyatları, Çin'in Covid Sıfır politikasını gevşetmesiyle yükseldi. ABD genelindeki dondurucu hava da enerji üretiminin etkileneceği endişeleriyle petrol fiyatlarını destekledi. Petrol fiyatları Çin’in corona virüsü kısıtlamalarına ilişkin son gevşetme adımlarını açıklanmasının ardından yakıt talebinin artacağına dair beklentilerle üç haftanın zirvesine yükseldi. ABD genelinde görülen soğuk hava dalgasının enerji üretimine olan etkisine dair endişeler de fiyatlardaki artışta etkili oldu. Ülke Covid-19 alarm seviyesini en yüksek seviyeden ikinci en yüksek seviyeye indirerek agresif kısıtlamalarının yasal gerekçesini de ortadan kaldırdı. ABD’de ise ekstrem hava koşulları ülkenin en büyük iki rafinerisini benzin ve dizel üretimini durdurmaya zorladı. Teksas’ın günlük 1,8 milyon varilden fazla petrol işleme kapasitesi, donma koşulları nedeniyle devre dışı kaldı.

 

En düşük seviye 75 doların altını görmüştü

 

Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0,87 yükselerek 84,65 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 1,6 yükselerek 80,2 dolar seviyesinde işlem gördü. Rusya’nın yaptırımlara tepki olarak üretimi günde 700 bin varil kadar azaltacağı konusunda uyarıda bulunmasıyla ham petrol geçen hafta yüzde 7’den fazla yükselmişti. Brent petrol fiyatları bu yıla 77 dolar seviyelerinde başlamış, sonrasında yıl içinde Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle 120 dolara kadar çıkmıştı. Jeopolitik gelişmeler nedeniyle sert dalgalanan petrol yıl içinde en düşük seviye olarak 75 doların altını görmüştü.



Etiketler: