728x90
Bakan Bayraktar: Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 bütçe görüşmelerine katılarak, açıklamalarda bulundu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 bütçe görüşmelerine katılarak, açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında Kahramanmaraş depremine değinen Bakan Bayraktar, “Yeni dönemde elbette asrın felaketi olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmak, bu şehirlerimizde sosyal, ekonomik ve ticari hayatı ayağa kaldırmak en önemli önceliğimiz olmaya devam edecek. Şehirlerimizi yeniden inşa ederken elektrik ve doğal gaz başta olmak üzere enerji alt yapısını da baştan aşağı yeniliyoruz. Depremden zarar gören şehirlerin hızlı bir şekilde inşa ve ihyası amacıyla tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

İhracatı 2022 Yılında On Katına Çıkardık

 

“2002 yılında 680 milyon dolar olan maden ihracatımızı, 2022 yılında on katına çıkararak 6,5 milyar dolara ulaştırdık ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Ayrıca 2002 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde yüzde 0,8 olan madenciliğin payını 2022 yılında yüzde 1,4’e yükselttik. Bu başarıların arkasında önemli bir planlama, çalışma ve alın teri bulunuyor. Ülkemizin yeraltı kaynak potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla MTA, kurulduğu 1935 yılından 2002 yılına kadar 3,7 milyon metre, son 21 yılda ise 8,6 milyon metre sondaj gerçekleştirdi. Ayrıca 2005 yılında başlatılan kömür arama çalışması kapsamında 8,3 milyar ton olan linyit rezervimiz, bugün 20,4 milyar ton seviyesine ulaşmış olup, taşkömürü dahil toplam kömür rezervimiz 21,9 milyar tondur. 2022 yılında yerli kömür üretimimiz 105 milyon ton, ithalatımız ise 9 milyar dolar karşılığı 39 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Madencilikte arama faaliyetlerinden üretime kadar her aşamada sıkı denetim kuralları uygulanmakta olup, yaptığımız denetimlerle madencilik sektörünü daha güvenilir ve sürdürülebilir bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda denetlenen saha sayısı 2022 yılında 8 bin 207, 2023 yılında 14 Kasım itibarıyla 8 bin 049 olarak gerçekleşti. Yılı 8 bin 500 denetimle bitirmeyi planlıyoruz.”

 

Bor Ürünleri Satışında Tarihi Rekor Kırdık

 

Bor madeni ile ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Küresel rezervin yüzde 73’üne sahip olduğumuz bor madeninde 2022 yılında yüzde 63’lük uluslararası pazar payı ile sektördeki liderliğimizi koruyoruz. Buradaki hedefimiz dünya bor rezerv oranımız kadar pazar payına ulaşmaktır. Bu çerçevede 2022 yılında yüzde 97’si ihracat olmak üzere 2 milyon 672 bin ton bor ürünleri satışında 1 milyar 320 milyon dolar ciro ile tarihi bir rekor kırdık” ifadelerini kullandı.

 

Gabar Bölgesinde Günlük 23 Bin Varil Ham Petrol Üretiyoruz

 

“Bilindiği üzere Gabar bölgesinde Mayıs 2021’de Şehit Esma Çevik sahasında, Nisan 2023’de ise Şehit Aybüke Yalçın sahasında petrol keşifleri gerçekleştirdik. Şehit Aybüke Yalçın keşfi Türkiye’de kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük keşif olmakla beraber, küresel ölçekte de 2023 yılında yapılan en büyük kara keşfidir. Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz. Hidrokarbon alanında yürüttüğümüz çalışmaları sadece yurt içi ile sınırlı tutmuyoruz. Yürüttüğümüz aktif enerji diplomasisi ile Irak ve Libya başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda petrol ve doğal gaz projelerinde yer alacağız. Buralarda Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ gibi milli şirketlerimiz önemli roller üstlenecektir.”