728x90
Bekçilere Yeni Düzenleme!

 

İçişleri Bakanlığı, çarşı ve mahalle bekçileri için yeni silah yönetmeliği hazırladı. Yönetmelikte Bekçiler; cezaevleri, akıl hastaneleri, psikiyatri klinikleri ile öğrenci yurtlarına, okullar ve siyasi partilerin etkinliklerine, güvenlik görevi verilmediği sürece silahla giremeyeceği yazdı.

 

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan “Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Çalışma Usul ve Esasları ile Kıyafetlerine Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

 

Yönetmeliğe göre, 

 

çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saat olacak. Emniyet ve asayişin gerektirdiği haller ile güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk halleri haricinde çalışma süresi ve saatleri dışında çalıştırılamayacak. Sorumluluk olmadıkça görevli oldukları bölgeleri terk edemeyecek.

 

Bekçiler, cezaevleri ve tutukevleri ile her türlü ıslah, infaz kurumları veya bunların eklentilerine, nezarethanelere, akıl hastanelerine, hastanelerin psikiyatri bölümlerine silahla giremeyecek. Barut, bomba, dinamit, gaz, benzin gibi yanıcı veya patlayıcı maddelerin yapıldığı veya muhafaza edildiği yerlere de şarjörünü teslim ederek girebilecek, sanık sıfatıyla mahkemelere üniformayla giremeyecek. 

 

Bekçiler silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanımlı çakı, el feneri, düdük taşıyabilecek. Bekçiler, öğrenci yurtlarında, eğitim kurumlarında, siyasi partilerin toplantılarında silah taşıyamayacak. Ayrıca, toplantı ve gösterilerde, sendikalarda, derneklerde, bunların toplantı ve kongrelerinde, her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan işyerlerinde de silah taşıyamayacak. Ancak bu yerlerin güvenliği için görevli bulunan bekçiler silah taşıyabilecek. Görevden uzaklaştırılan, gözaltına alınan ve ücretsiz izne ayrılan bekçiler de silah taşıyamayacak.