728x90
Halkbank’ın ABD Yargı Mercilerince Yargılanamayacağı ABD Anayasa Mahkemesi’nde Görüşüldü!

ABD Anayasa Mahkemesi'nde görülen Halkbank'ın temyiz başvurusu duruşmasında kimi ABD'li yargıçlar ABD federal mahkemelerinin yabancı hükümetleri ve bu hükümetlerin sahip olduğu şirketleri yargılayamayacağını öne sürdü. Yargıç Brett Kavanaugh kovuşturmanın engellenmesinin ABD başkanının ulusal güvenlik kararları verme gücünü törpüleyebileceğini savundu.

 

Bloomberg'in haberine göre, Halkbank, ABD Anayasa Mahkemesi yargıçlarından tezi hakkında karışık tepkiler aldı. Bazı yargıçlar, Halkbank’ın ABD federal mahkemelerinin yabancı hükümetler ve bu hükümetlerin sahip olduğu şirketleri yargılayamayacağı tezini sorguladı. Donald Trump’ın atadığı yargıç Brett Kavanaugh kovuşturmanın engellenmesinin ABD başkanının ulusal güvenlik kararları verme gücünü törpüleyebileceğini savundu. Kavanaugh ayrıca “Bu, ABD ve Türkiye arasında en üst düzeyde yürütülen bir müzakere. Bu dava bu müzakerenin bir parçası gibi gözüküyor. Tüm bu faktörleri dengelemek üzere bizim ne çeşit bir uzmanlığımız var?” değerlendirmesini yaptı.

 

Duruşmada Halkbank avukatı Lisa Blatt bir başka ülkeye karşı ceza davası açılmasının tarihte görülmemiş bir şey olduğunu belirtti

 

Blatt ayrıca 1976’daki ABD Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası’nın mahkemelere devletleri yargılama hakkı vermediğini savundu. Bu iki argüman da Yargıç Ketanji Brown Jackson’ın itirazıyla karşılaştı. Jackson “Kongre’nin bu yasayı çıkartırken cezai kovuşturmalara karşı dokunulmazlığa odaklandığını düşünmüyorum” dedi. ABD hükümetini temsilen konuşan Başsavcı Yardımcısı Eric Feigin de söz konusu yasanın cezai kovuşturmalar için geçerli olmadığını savundu.

 



Etiketler: