728x90
Putin Ve LukaÅŸenko Belarus'ta Bir Araya Geldi!

Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin ile yakın müttefiki LukaÅŸenko ile üç buçuk yıl sonra ilk kez Belarus’ta bir araya geldi. Kritik zirvenin zamanlaması tansiyonu yükseltirken Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu'nun görüntüleri herkesi ÅŸaşırttı.

 

BBC'nin haberine göre; 24 Åžubat'ta BaÅŸlayan Ukrayna savaşı hız kesmeden devam ederken, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin Belaruslu mevkidaşı Aleksandr LukaÅŸenko ile bir araya gelmek için Minsk’e gitti. Ziyaretin hemen öncesinde Rusya Savunma Bakanlığı'nın Belarus ile ortak askeri tatbikat açıklaması yapması tartışmalara tuz biber oldu. Ziyarete ve tatbikat açıklamasına tepki gösteren Ukrayna Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin ise “Rusya ve Belarus sınırı boyunca savunma hatlarımızı kuvvetlendiriyoruz” dedi. Belarus, kendi birlikleriyle ÅŸu ana kadar savaÅŸa dahil olmasa da iÅŸgalin baÅŸlangıcında Rus birliklerinin topraklarını kullanmasına izin verdi.

 

Üç buçuk yıl sonra ilk kez bir araya geldiler

 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise söz konusu haberleri "tamamen aptalca, temelsiz uydurmalar" olarak nitelendirerek yalanladı. Putin ile LukaÅŸenko üç buçuk yıl sonra ilk kez Belarus’ta bir araya geldi. Ä°ki saatten uzun süren görüÅŸme “çalışma ziyareti” olarak nitelendirildi. GörüÅŸmede neler konuÅŸulduÄŸu henüz bilinmezken, ortak basın toplantısında konuÅŸan Putin, Rusya'nın kimseyi "sindirmek" istemediÄŸini söyledi. Putin, Rusya’nın Belarus’la yaratmak istediÄŸi entegrasyonun “bazı düÅŸmanlar” tarafından engellenmek istendiÄŸini de sözlerine ekledi.

 

Ä°ki lider çok fazla konuÅŸsa da, çok az ipucu vardı

 

Ä°ki lider ekonomik iliÅŸkiler, ticaret ve aynı zamanda güvenlik gibi konularda çok fazla konuÅŸsa da, çok az ipucu vardı. Putin, Belarus’a ait bazı askeri uçakların, potansiyel olarak nükleer füze taşıyabileceÄŸi ÅŸekilde yeniden donatıldığını ve Rusya’nın Belarus ordusuna eÄŸitim için yardım ettiÄŸini bildirdi. Buna karşılık LukaÅŸenko ise Belarus'a S-400 hava savunma sistemi ve Ä°skender balistik füze sistemi saÄŸladığı için kendisine teÅŸekkür etti. Putin'in en yakınındaki isimlerden biris olan Åžoygu, Belarus BaÅŸkanlık Sarayı'nın koridorunda saÄŸ elini cebine saklayıp, topallayarak yürürken görüldü.