728x90
Türkiye Uzay Ajansı’nın Mal ve Hizmet Gideri 7 Milyon TL

1 milyar 121 milyon TL bütçeli Türkiye Uzay Ajansı’nın mal ve hizmet alımı gideri 7 milyon 711 bin TL oldu.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan geçen yıl aya gideceÄŸimizi belirtmiÅŸti ama hayal oldu. sözcü.com yazarlarından Latif Sansür’ün aktardıklarına göre, Sayıştay Denetçilerinin Sanayi Teknoloji Bakanlığı’na baÄŸlı Türkiye Uzay Ajansı raporu, 2022 yılında 61 milyon 293 TL planlanan bütçenin, 1 milyar 121 milyon 466 TL olduÄŸunu açıkladı. Yüzde 77,33’ü ise hazineden alınan bağış, yardım ve özel gelirler oldu.

Aya Gitmek Ä°çin 7 Milyon Kullanılacak

Uzay Ajansı'nın amacı “Uzay ve havacılık teknolojileri alanında bilimsel ve teknolojik altyapıların ve insan kaynaklarının geliÅŸtirilmesi, kapasite ve yeteneklerin artırılması, uzaya bağımsız eriÅŸim imkânı saÄŸlayacak tesis ve teknolojilerin kazanılması, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojileri alanındaki uzmanlık ve bilgi birikiminden millî sanayinin diÄŸer sektörlerinin de yararlanabilmesi için gerekli çalışmaları yapmak veya yaptırmak. Deneysel amaçlı uzay ve hava araçları, uzay ve yer sistemleri, alt sistemler, ekipman ve bileÅŸenlerin geliÅŸtirilmesine, uzayın keÅŸfine yönelik araÅŸtırmalar yaptırmak” olmakla beraber geçen sene bütçe gideri 855 milyon iken bu amaçlar doÄŸrultusunda 7 milyon 711 bin 950 TL'lik mal ve hizmet gideri yapıldÄŸi ortaya çıktı.

Kurum bütçesinin yüzde 96.23’ü sermaye transferi giderini oluÅŸturuyor.

Aya Gitmek Hayal Oldu

ErdoÄŸan, ‘2023 yılında aya gideceÄŸiz’ demesine raÄŸmen 2022 yılında bu sözü destekleyen hiçbir çalışma yapılmadığı ortaya çıktı.

Uzay ajansının yürüttüÄŸü projeleri aÅŸağıya sıraladık:

-Yerli atomik saatte uzay tarihçesi kazandırılması projesi UTAS_R,

-Türkiye'nin Kozmik Radyasyon Haritası KORAH  

-Artırılmış X-Işını Zamanlama ve Polimetri Uydusu Projesi eXTP



Etiketler: