728x90
UludaÄŸ Alan BaÅŸkanlığı: Çevrecilerin 'YapılaÅŸmayı Hızlandıracak' DediÄŸi Kanun Teklifi YasalaÅŸtı!

Kanunla, milli park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar MüdürlüÄŸü’nün yetkileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve UludaÄŸ Alan BaÅŸkanlığı’na devrediliyor. 

 

UludaÄŸ Alanı’nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına iliÅŸkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iÅŸ ve iÅŸlemler bundan sonra, UludaÄŸ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

 

Kanunun bazı maddeleri şu şekilde:

 

-UludaÄŸ Alanı'nda kömür ve akaryakıt depoları, sanayi ve benzeri tesisler kurulamayacak. Ancak kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce Maden Kanunu hükümlerince iÅŸletme ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonu’nca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla kazanılmış haklar korunarak faaliyetler sürdürülebilecek. Bunun dışında madencilik faaliyetleri yapılamayacak, entegre tesislere yer verilemeyecek.

-UludaÄŸ’daki kamu hizmetlerinde kullanılan bina ve tesisler, kamu konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yapılan veya yaptırılan tüm yapı ve tesisler dışındaki Hazine’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar, orman sayılan yerler ile daha önce Milli Parklar Kanunu gereÄŸince tespit ve ilan edilen yerler, talep etmesi halinde UludaÄŸ Alan BaÅŸkanlığı’na tahsis edilecek. Genel kolluk kuvvetlerine tahsisli veya bunların kullanımında olan taşınmazlar hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

-Dünya DoÄŸayı Koruma Vakfı’nca yapılan yazılı açıklamada, “Söz konusu teklif ve gerekçesi incelendiÄŸinde, asıl amacın alandaki turistik geliÅŸimi (özellikle daha fazla sayıda insana hizmet verecek kış turizmi) kolaylaÅŸtırmak olduÄŸu anlaşılmaktadır” denilmiÅŸti.

 

Açıklamada, UludaÄŸ Alan BaÅŸkanlığı uygulamasının yapılaÅŸmayı hızlandırarak ormanlara, yaban hayata, bitkilere, su kaynaklarına ve kentin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı uyum becerisine zarar vereceÄŸi kaydedilmiÅŸti.
Kanunda, UludaÄŸ’daki doÄŸal deÄŸerleri ile jeolojik, jeomorfolojik dokusunun, turizm potansiyelinin korunmasına ve yaÅŸatılmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması halinde 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağı da kaydedildi.