728x90
Ek MTV ve Emlak Vergisini Ödemeyi Unutmayın!

 

Kasım ayıyla birlikte vergi ödemelerinin bir dönemi daha sona eriyor. Son yapılan düzenlemeyle araç sahiplerine ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) getirildi ve bu ek verginin ödemesi Eylül-Kasım ayları arasına kararlaÅŸtırıldı. Eylül ayındaki ek MTV taksitini ödeyenler, Kasım ayında yapacakları ödeme ile ek MTV borçlarını tamamlamış olacaklar.

Evi, iÅŸ yeri, dükkânı, arsası, otomobil, kamyon, minibüs, kamyonet, çekici, karavan, helikopter, uçağı olanlar dikkat. Hem Emlak Vergisi hem de ek MTV'yi ödemeniz gerekiyor. Ödeme yapmadığınız taktirde faiz iÅŸlemeye baÅŸlıyor.

hürriyet.com yazarlarından Burak TaÅŸçı’nın aktardığına göre, araç, konut ve iÅŸyeri sahiplerinin her sene belirli vakitlerde vergilerini ödemeleri gerekiyor. Ä°ÅŸ yeri ve konut sahipleri Emlak Vergisi’ni Mayıs ve Kasım ayında öderken araç sahipleri Motorlu Taşıt Vergisi’ni Ocak ve Temmuz ayında ödemekte. 

En son getirilen düzenlemeye göre araç sahipleri Eylül-Kasım aylarında ek MTV ödemesi bitmesi gerek. Son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2023. Ä°ÅŸ yeri ve konut sahipleri Emlak Vergisi’ni her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki kez ödüyor. Son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2023 olarak açıklandı.

 

Kimler Vergiler Muaf Tutuluyor?

 

Emlak vergisinden muaf olmak için emeklilerin, engellilerin, gazi ve ÅŸehit ailelerinin belediyelere baÅŸvurması gerekir. Gerekli belgeler ibraz edildikten sonra Emlak Vergisi’nden muaf edilir. Aynı zamanda 200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor.

Motorlu taşıtlar vergisi ise bireyin sakatlık derecesine göre malul ve engelli bireylerden alınmıyor. Yararlanmak için Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı'nın internet sitesinden baÅŸvuru yapabilirsiniz. Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olan malûl ve engelli bireylerin tam teÅŸekküllü bir devlet hastanesinden saÄŸlık kurulu raporu temin etmesiyle vergiden muaf ediliyor. 

 

Nasıl Öderim?

 

Emlak verginizi belediyelerin veznelerine, banka hesaplarına ya da internet siteleri üzerinden, MTV ödemelerinizi ise vergi daireleri, bankalara ve dijital vergi dairesi üzerinden ödeyebilirsiniz. 

 

Gecikme Faizi Uygulanıyor 

 

Gecikme faizi, 14 Kasım 2023 itibarıyla kamuya borç ödemelerinde uygulanan tecil faizi oranı yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseltildi.