728x90
Kosova Ve Sırbistan Gerilimi Azalıyor!

Kosovalı Sırplarla Sırp kasabası Raska’da buluşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de barikatların kaldırılmasına karar verildiğini, ancak bunun biraz sürebileceğini belirtti. Barikatların kaldırılmasının gerilimi dindirmesi bekleniyor.

 

BBC'nin haberine göre; Savaş son sürat devam ederken Avrupa'nın bir başka sıcak noktası haline gelen Kosova'dan gelen haber ile dünya derin bir nefes aldı. 24 Şubat sabah saat 06.00'da Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile başlayan Ukrayna Savaşı aylardır sürüyor. Günlerdir devam eden krizde gerilimi azaltacak karşılıklı iki adım geldi. Kosova’daki Sırplar, 19 gündür yolları kapatan barikatları kaldıracaklarını açıkladı. Kosova’nın polis memuru Pantic'i cezaevinden alarak ev hapsine koyacağını açıklaması, Kosovalı Sırpların barikatları kaldırmaya karar vermelerini sağladı. Kosovalı Sırplarla Sırp kasabası Raska’da buluşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de barikatların kaldırılmasına karar verildiğini, ancak bunun biraz sürebileceğini belirtti. Barikatların kaldırılmasının gerilimi dindirmesi bekleniyor.

 

Sırbistan ordusu teyakkuza geçmişti

 

İki taraf arasındaki son aylarda dozunu artıran gerilimin son günlerde iyice tırmanması üzerine ABD ve AB devreye girmişti. ABD ve AB iki tarafa gerilimi azaltmaları çağrısında bulunmuştu. Sırp lider Vucic, aynı zamanda ABD ve AB’nin barikatları kuran Kosovalı Sırpların ceza almayacağına dair garanti verdiğini belirtti. Pazartesi günü Sırbistan ordusunu teyakkuza geçirdiğini açıklamıştı. Kosova’nın kuzeyindeki Sırbistan sınırında Sırplar ve güvenlik güçleri arasında birkaç kez çatışma yaşanmıştı. Kasım ayında görevinden istifa eden eski Sırp polis memuru Dejan Pantic, 10 Aralık'ta Kosova polisi tarafından gözaltına alınmış, duruma tepki gösteren Kosovalı Sırplar, Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine barikatlar kurmuştu. Yollara kurulan barikatlar nedeniyle ülkenin güneyine getirilemeyen Pantic, Jarinje yakınlarındaki bir karakolda gözaltında tutuluyordu. Alınan son karar ile Pantic'in cezası ev hapsine çevrildi.

Kosova'nın yaklaşık 1,8 milyonluk nüfusunun yüzde 92'si Arnavut, yüzde 6’sı Sırp. Ülkede Türk nüfus da bulunuyor. Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuştu.



Etiketler: