728x90
Lima'da Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte'i Protesto Ettiler!

Peru'nun başkenti önümüzdeki günlerde hükümete karşı büyük gösteriler için hazırlanıyor. Binlerce kırsal bölge sakini, haftalarca süren protestolarda öldürülen 50'den fazla insan için adalet talep etmek üzere Lima'ya akın ediyor.

 

Npr'den Martin Mejia haberine göre; Ülkenin dört bir yanından başkente giden hükümet karşıtı protestocular Çarşamba günü Lima'da Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte'ye karşı yürüdü. Göstericiler geçen ay eski Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun tutuklanması ve görevden alınmasının ardından ülke genelinde yolları kapatmaya ve havalimanlarına baskın düzenlemeye başladı . Siyasi yeni gelen üçüncü bir görevden alma girişimiyle karşı karşıyaydı ve oylamadan önce Kongre'yi feshetmeye ve kararname ile yönetmeye çalıştı.

Başkan yardımcısı Dina Boluarte, Castillo'nun hapse atılmasının hemen ardından yemin etti .Başkent Lima ve diğer üç bölgede olağanüstü hal ilan etti.

Castillo'nun serbest bırakılmasını ve iade edilmesini talep eden protestolar, aktivistlerin polis ve ordunun aşırı güç kullandığını söylediği şeyler tarafından öldürülenler için yaygın adalet çağrılarına dönüştüğünde başladı.
Peru'nun yerli güneyi ile şehir başkenti arasındaki servet uçurumu uzun süredir mevcut, ancak son yıllarda genişledi.

Dina Lopez, protestolara katılmak için yayla şehri Ayacucho'dan Lima'ya geldi. "Orada kimse bizimle ilgilenmiyor - insan haklarımız nerede?" dedi. Polis onu ve diğer protestocuları bir kilisenin kapısından çıkarmaya çalışırken NPR ile konuştu.

Lopez, Başkan Boluarte'ye atıfta bulunarak, "O kadın acılarımıza sağır" dedi.

Boluarte ise ayrılmayacağını söylüyor. Peru Anayasa Mahkemesi'nin Salı günü yaptığı açılış oturumuna katılan Ruhani, "Bu ihtiyaçlar ancak bir araya gelip barışçıl bir şekilde sohbet ettiğimizde çözülecek." dedi.

Peru'nun yoksul ve yerli topluluklarının tarihi ihtiyaçlarının şiddet yoluyla karşılanamayacağını söyledi. Lima'daki Pasifik Üniversitesi'nden siyaset bilimci Alberto Vergara, NPR'ye verdiği demeçte,  "Şimdi 50 ölü var ve daha fazlasını alma yolundayız" diye uyarıyor. Vergara, Peru'nun işlevsiz siyasi sistemi göz önüne alındığında daha fazla şiddetin kaçınılmaz olmasından korkuyor. Çarşamba günü Lima'da hükümet karşıtı protestocular polisle çatıştı. Gerçekten de Peru'nun 20 yılı aşkın siyasi kargaşada 10 cumhurbaşkanı oldu ve bir lider sadece altı gün sürdü. Vergara, buradaki tehdidin Peru'nun vasat politikacıları olduğunu söyledi - genellikle demokratik ölüme yol açan tiranlık değil. "Peru belki de bize kaos ve düzensizliğin demokrasinin zıddı olabileceğini gösteriyor" dedi.

11 Aralık'ta Lima'daki Plaza San Martin'de devrik Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun destekçilerini dağıtmaya çalışan polise göz yaşartıcı gaz atıldı.
NPR'ye verdiği demeçte Montoya, "Diyalog yok, diyalog gerekli değil. Gerekli olan yanlış olanı düzeltmek," dedi. Gösterilerin durdurulması için güvenlik güçlerine güçlü bir el verilmesi çağrısında bulunuyor ve hatta gösteriler sırasında sivillere ateş açanların göstericiler olduğunu söylüyor.

İnsan hakları avukatı Juan Miguel Jugo bunun saçma olduğunu söylüyor. NPR'ye "Bunun olduğuna dair bir kanıt yok" dedi. Ölümlerin polisin sivilleri kafasına, göğsüne ve uzuvlarına vuran aşırı gücünden kaynaklandığını söyledi.

Protestocular, başkan ve Kongre gidene ve bu yıl için yeni seçimler planlanana kadar yürüyüşe devam edeceklerini söylüyorlar. Hükümetin misillemesinden korktuğu için NPR'ye yalnızca ilk adı olan Tanya'yı verecek olan bir kadın geri adım atmayacağını söyledi.